Smaczne połączenie słodkich śliwek z przyprawami korzennymi i słonym sosem sojowym to bardzo ciekawy dodatek do mięsa. podane na plackach gryczanych z jesienna dynią. Szybkie do przygotowania i smaczne :)
Medaliony drobiowe i placki dyniowo-gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki: Rozbełtane jajko mieszam z dyniowym puree. Dodaję kaszę, mąkę i przyprawy. Smażę na złoty kolor na klarowanym maśle. Dla pozbycia się nadmiary tłuszczu po usmażeniu wykładam na ręczniki papierowe.
2.Umyte i ususzone mięso smaruję 2 łyżkami sosu sojowego i dokładam do lodówki. W tym czasie mieszam ze sobą składniki na sos. Śliwki dryluję i przekrawam na połówki. Pierś kroję w 2,5-3 cm plastry, obsmażam na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony ściągam z patelni i odstawiam na chwilę. Na patelnię dodaje łyżkę masła wrzucam śliwki przesmażam 2 minuty i zalewam sosem. Pozwalam mu się 2-3 minuty dodaję mięso i duszę razem jeszcze przez chwilę. Podaję z plackami gryczanymi.
Komentarze