Kurczak słodko - kwaśny z ryżem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Choć danie pochodzi z Chin, jest także bardzo popularnym daniem w Europie. Dotarło również na północ Irlandii, gdzie najczęściej podawane jest w pudełkach na wynos. Zapewniam jednak Was, że domowa wersja tego dania jest milion razy lepsza i zdrowsza od dania na wynos i wcale nie trudna do przygotowania. Sos posiada idealny balans między smakiem kwaśnym i słodkim. Kurczak pozostaje miękki i soczysty, co zawdzięczamy długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Pokryty jest lepkim, słodko - kwaśnym sosem, który idealnie komponuje się z ryżem. Spróbujcie sami! - zapewniam, że nie pożałujecie!

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    2 jajka
    60 g mąki kukurydzianej
    olej do smażenia
    pieprz czarny
    sól

    Sos

    120 ml octu jabłkowego
    55 g brązowego cukru
    85 g ketchupu
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    1/2 łyżeczki czosnku mielonego

    Dodatkowo

    200 g ryżu
    2 łyżki sezamu
    cebula dymka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak słodko - kwaśny z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na bok.
    Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był pokryty mąką. W osobnej misce wybijamy jajka i roztrzepujemy przy pomocy widelca.
  • 2. Na patelnię wlewamy olej w takiej ilości, aby dno patelni było przykryte. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w jajku i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy około 1-2 minuty na lekko złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kurczak powinien być rozłożony na dnie równomiernie, aby kawałki nie leżały na sobie. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy przez 40-50 minut, obracając co 15 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć i oblepić mięso. Gorącego kurczaka wykładamy na porcję świeżo ugotowanego ryżu i posypujemy sezamem i dymką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować