Kurczak po marokańsku z kaszą kuskus

4.49 (190 ocen)

Aromatyczny kurczak z przyprawami kuchni marokańskiej z kaszą kuskus.

Składniki:

  • 3 piersi kurczaka
    2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    1 łyżeczka mielonego kuminu
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka cynamonu
    ½ łyżeczki chilli
    4 ząbki czosnku
    2 cebule
    3 garście młodego szpinaku w liściach
    80 g zielonych oliwek bez pestek
    1 puszka ciecierzycy
    200 ml bulionu drobiowego
    olej do smażenia
    sól do smaku
    Kuskus:
    220 g kaszy kuskus
    1 ząbek czosnku
    ½ łyżeczki kurkumy
    ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej
    ½ łyżeczki mielonego kuminu
    ½ łyżeczki mielonej kolendry
    300 ml bulionu drobiowego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po marokańsku z kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak po marokańsku z kaszą kuskus 1. Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i na oleju smażymy do miękkości. Na osobnej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy ją do kurczaka, zalewamy bulionem, dobrze mieszamy, wsypujemy ciecierzycę, oliwki i szpinak. Pod przykryciem dusimy jeszcze kilak minut. Doprawiamy do smaku solą.
    Na patelni na oleju podsmażamy czosnek razem z przyprawami. Zalewamy bulionem, dobrze mieszamy. Do miski wsypujemy kaszę kuskus, wlewamy bulion z przyprawami. Odstawiamy na 5 minut. Podajemy z kurczakiem. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marokańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować