Kurczak po marokańsku z kiszoną cytryną

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przeniesiecie się razem ze mną razem z mroźniej, zimowej krainy do miejsca w którym jest gorąco, słonecznie i smacznie – zapraszam na prostego ale bardzo oryginalnego kurczaka po marokańsku :D

  • 25 min

Składniki:

  • 750 gramów filetów z udźca kurczaka lub udek
    1 cebula
    Marynata
    2 ząbki czosnku
    1 kiszona cytryna
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    2 łyżeczki cuminu
    1 łyżeczka kurkumy
    ½ łyżeczki soli
    ¼ łyżeczki pieprzu
    1 łyżka brązowego cukru ( dla tych którzy nie lubią bardzo kwaśnych smaków – dodać podczas smażenia )
    1łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka oliwy
    Dodatki
    100 gramów oliwek zielonych
    Garść świeżej kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po marokańsku z kiszoną cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiszoną cytrynę miksujemy w całości z czosnkiem i imbirem na pastę, dodajemy cumin, sól, pieprz i kurkumę i oliwę – całość starannie mieszamy. Umytego i osuszonego kurczaka przekładamy do marynaty i marynujemy do minimum godzinę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka ( ściągamy nadmiar marynaty ale jej nie wyrzucamy ) aż do zarumienienia. Kiedy kurczak będzie już złoty dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy wszystko około 2 minut, wlewamy marynatę i dusimy razem do miękkości mięsa tj. jakieś 10 minut. Kurczaka podajemy z posiekanymi oliwkami zielonymi i kolendrą z kuskusem lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować