Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i śliwkami

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Przedstawiam przepis na świąteczny kulebiak, który z powodzeniem możemy podać do barszczu zamiast pasztecików. Jest łatwy do wykonania, bo musimy przygotować jedynie kapustę - ciasto francuskie kupimy w sklepie.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
    1/2 kg kapusty kiszonej
    30g suszonych podgrzybków
    1 cebula
    100g suszonych śliwek
    olej
    sól, pieprz
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Kulebiak Przekąski

Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku, zostawiamy pod przykryciem na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Odcedzamy na sitku, zachowując wodę z moczenia grzybów. Kapustę płuczemy pod zimną wodą, odciskamy i siekamy. Grzyby i śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. Kapustę i grzyby zalewamy wodą z moczenia grzybów, gotujemy pod przykryciem przez 1h, do odparowania wody.Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i suszone śliwki. Dodajemy ugotowaną kapuste, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy.
  • 3. Z arkusza ciasta francuskiego odkrawamy około 6-8cm pasek z węższej strony. Na środek pozostałego ciasta wykładamy przestudzoną kapustę. Formujemy kształt jak bochenek chleba, sklejamy, układamy klejeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Z odkrojonego kawałka ciasta wykrawamy dowolny wzór - u mnie gwiazdki. Przyklejamy je do kulebiaka, ponownie smarujemy jajkiem.
  • 4. Pieczemy W temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować