Krucho drożdżowe paszteciki z grzybami

0 (0 ocen)

w sam raz na zbliżające się święta, ale nie tylko

Składniki:

  • Ciasto :
    600 g mąki pszennej
    50 g drożdży ( świeżych )
    2 jajka
    1/3 szk gęstej kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    250 g margaryny
    Farsz :
    100 g suszonych grzybów ( dowolnych )
    2 duże cebule
    1 łyżka bułki tartej
    5 łyżek oleju
    sól do smaku
    pieprz czarny do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Krucho drożdżowe paszteciki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby namoczyć i ugotować. Cebule obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć. Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić po czym dodać do cebuli i dalej smażyć około 5 minut. Wyłączyć ogień pod patelnią, dodać bułkę tartą i doprawić do smaku.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek, białka rozbełtać. Drożdże rozmieszać z cukrem aż będą płynne. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Następnie dodać śmietanę, sól, żółtka oraz drożdże i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na podłużne placki nie za cienkie.
  • 3. Posmarować je białkiem. Wzdłuż każdego placka na środku rozłożyć po połowie farszu. Założyć jeden bok na farsz a następnie założyć drugi bok i cały rulon położyć łączeniem pod spód. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 4. Drożdżowe rulony kroić pod skosem na nie za szerokie kawałki i układać je na blasze zachowując odstępy. Paszteciki posmarować białkiem. W piekarniku nagrzanym do 175 stopni piec paszteciki przez 25 minut.

Porady

jeśli chcemy mieć paszteciki bardziej kruche można ciasto schłodzić w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować