Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte śliwki przeciąć nożem z jednej strony i wyciągnąć pestki.
2.Ziemniaki ugotować, ugotowane odcedzić i zagnieść. Do jeszcze gorących dodać łyżkę masła i zagnieść jeszcze raz. Przestudzić.
Ziemniaki przełożyć do miski, dodać jajko, szczyptę soli i mąkę. Zagnieść ciasto.
Z ciasta formować grubsze wałki, potem poprzecinać tak jak na kopytka, każdą część ciasta spłaszczyć dłonią i nałożyć jedna śliwkę, do każdej śliwki wsypać pól łyżeczki cukru. Delikatnie zlepić ciasto i uformować kulkę. Ciasto będzie dość klejące dlatego trzeba sobie pomagać podsypując sklejane kule mąka. Można tez odrywać z ciasta mniejsze kawałki, formować kule, spłaszczyć je i nałożyć śliwki a potem zlepić.
3.W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, na gotującą się wodę wrzucać knedle, najlepiej po kilka, ponieważ są dość duże i podczas gotowania jeszcze zwiększają objętość. Gotować je ok. 10 - 12 min ( w zależności od tego jak duże są nasze knedle).
Ugotowane delikatnie wyciągnąć z garnka i ułożyć w półmisku. Można tez polać odrobina stopionego masła, żeby się nie skleiły.
4.Na rozgrzanej patelni zrumienić bułkę tartą, dodać masło, wymieszać, chwile razem smażyć.
Tak przygotowaną bułką polać knedle, a wszystko razem można jeszcze posypać cukrem i cynamonem :)
Smacznego :)
Komentarze