Masa ziemniaczana :
1 kg ugotowanych ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
łyżeczka soli
Masa mięsna :
Mięso ugotowane z rosołu
Marchewka i pietruszka z rosołu gotowana
Sól do smaku
Cebula
Ząbek czosnku
Olej
Kluski z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ziemniaki z łyżeczka soli. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę dodajemy mąkę i jajko oraz szczyptę soli.Wyrabiamy. Cebulę i czosnek siekamy wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Mięso, marchewkę, pietruszkę i usmażoną cebulkę z czosnkiem mielimy. Doprawiamy do smaku solą. Bierzemy troszeczkę masy ziemniaczanej a w środek wkładamy masę mięsną i ściśle zlepiamy masą ziemniaczaną. Formujemy kulki o średnicy około 4 cm. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy 6 minut od wypłynięcia.
Komentarze