Kluski z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ: Cebulę obieramy i podsmażamy. Mięso z rosołu – np. mięso z kurczaka, kaczki, indyka i wołowina – mielimy razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa. Wystarczyje zmielić tylko raz. Czasem dokupuje około 300g łopatki wieprzowej, gotuje osobno i mielę razem z mięsem z rosołu. Dodajemy kilka łyżek gorącego bulionu/rosołu lub po prostu gorącej wody jeśli mięso jest za suche, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.
KLUSKI: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Ziemniaki przekładamy do miski. Wycinamy jedną czwartą część ciasta i zastępujemy ją mąką ziemniaczaną. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Przenosimy się z ciastem na stolnicę, podsypujemy mąką pszenną i zagniatamy ciasto, powinno być jednolite. Z ciasta urywamy po kawałku, rozpłaszczamy go na dłoni, nakładamy porcję farszu. Ciasto zlepiamy i formujemy okrągłe kluski. Kluski gotujemy około 3-5 minut od wypłynięcia w osolonej wodzie.
Podajemy z podsmażoną na złoto cebulką.
Komentarze