Klopsiki z jelenia w sosie pieczarkowym z brandy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubicie dziczyznę? Jeśli nie mieliście okazji próbować, to zachęcam. Mięso z dziczyzny ma tą zaletę, że pochodzi od zwierząt, które nie są sztucznie dokarmiane. Żywią się głównie roślinami z lasu, więc nie natkniemy się w nim na wszelkie niespodzianki nowoczesnego świata w postaci antybiotyków, pestycydów i nawozów. W dodatku mięso jest bardzo delikatne, smaczne i zdrowe - zdecydowanie chudsze od mięsa zwierząt hodowlanych. Jeśli Was przekonałam, to zapraszam na pulpeciki z jelenia. Podczas przyrządzania tego dania nie miałam świadomości, że finalnie wyjdzie tak pyszne i aromatyczne danie. Klopsiki są bardzo delikatne, mięciutkie i charakterystyczne w smaku. Idealnie komponują się ze wspaniałym i jakże aromatycznym sosem z brandy, która spełnia tu ważną rolę: podkreśla smak potrawy, nadając dodatkowej głębi smaku.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pulpeciki

    400 g udźca z jelenia
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    25 g masła
    szczypta suszonego cząbru
    szczypta suszonego rozmarynu
    szczypta suszonego estragonu
    pieprz czarny
    sól

    Sos

    350 g brązowych pieczarek
    400 ml bulionu wołowego
    150 ml brandy
    150 ml kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki musztardy Dijon
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    3 owoce jałowca
    ½ łyżeczki wędzonej papryki
    ½ łyżeczki suszonego cząbru
    ½ suszonego rozmarynu
    ½ suszonego estragonu
    szczypta cukru
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Klopsiki z jelenia w sosie pieczarkowym z brandy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpeciki

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy chwilę, aby cebula zmiękła. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso jelenia mielimy, dodajemy musztardę, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy przez 10 minut, aby składniki się połączyły i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki z każdej strony, aż będą rumiane. Przekładamy na talerz.
  • 2. Sos

    Na tą samą patelnię wrzucamy masło i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy na bardzo wysokim ogniu, aż wszystkie soki odparują, a pieczarki będą rumiane. Zmniejszamy temperaturę, dodajemy paprykę wędzoną oraz mąkę i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy bulion wołowy, brandy oraz jałowiec. Delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki zeskrobujemy z patelni to co do niej przywarło. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, śmietanę oraz cukier. Całość gotujemy około 15 minut. Do sosu dodajemy klopsiki i gotujemy kolejne 10 minut. Klopsiki podałam z makaronem tagliatelle. Świetnie również będą smakować z kaszą bądź ziemniakami.

Porady

- Pamiętajmy, że mięso musi pochodzić ze zidentyfikowanego miejsca i koniecznie musi być przebadane przez weterynarza, aby potwierdził, że mięso nadaje się do spożycia. - Do dania polecam łagodne w smaku wino ze szczepu Shiraz, które świetnie pasuje do dań z dziczyzny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować