Klopsiki w sosie własnym

4.45 (156 ocen)

  • 35 min

Oj jak dawno nie robiłam i nie jadłam tego rarytasu.... Przypomniałam sobie o tym daniu jak zachciało mi się coś ociekającego w sosie i pomysł był strzałem w dziesiątkę.

  • 35 min

Składniki:

  • Ok 600 g zmielonej szynki surowej
    ½ szklanki kaszy mannej
    2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    3 ząbki czosnku
    1 bułka namoczona w mleku
    Vegeta / pieprz
    1 śmietana 12%
    2 jajka
    1 kostka rosołowa
    Ziele angielskie / pieprz ziarnisty/ liść laurowy
    Posiekana natka pietruszki
    Tłuszcz do zapieczenia kulek mięsnych
Wystaw ocenę:

4.45 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsiki w sosie własnym 1. W jednym półmisku wyrabiamy mięso mielone z kaszą manną, przyprawą do mielonego, papryka słodka, Vegeta, pieprz, jajka, posiekane ząbki czosnku, dodajemy odsączoną bułkę. Dokładnie wymieszać mięso z wszystkimi dodatkami. Formujemy farsz mięsny w kulki. Zapiekamy na rozgrzanym tłuszczu.
    Do gotującej się wody dajemy kostkę rosołową i przyprawy: Ziele angielskie / pieprz ziarnisty/ liść laurowy troszkę Vegety i wrzucamy zapieczone kulki mięsne gotujemy ok 15 min. Raz od czasu do czasu przemieszać. Następnie podbijamy śmietaną. Zagotować ewentualnie doprawić według potrzeby i ściągając z ognia wsypujemy posiekaną natkę pietruszki

Porady

Idealnie danie komponuje się z ziemniaczkami i buraczkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwaśna śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować