Klopsiki w sosie własnym

  • wyświetlono: 289 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Prosto i smacznie. Mięciutkie i delikatne klopsiki . Obiad który zasmakuje każdemu.

Moje profilowe
  • 5 porcje
  • 60min

Składniki

800 gramów mięsa mielonego z łopatki
4 łyżki gęstej śmietany
4 płaskie łyżki bułki tartej
4 łyżki zimnej wody
sól
pieprz
mały ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
opcjonalnie wegeta
mąka do panierowania
odrobina tłuszczu do smażenia
500 ml wody lub dowolnego bulionu

Sposób przygotowania przepisu:

Klopsiki w sosie własnym

  • 1. Mięso przełożyć do miski dodać śmietanę, wodę, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić, odstawiamy na 15 minut.
  • 2. Po tym czasie z mięsa formujemy małe klopsiki o wielkości małej moreli.
    Na dużej patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu.
    Klopsiki obtaczamy w mące i wkładamy na patelnię.
    Smażymy z każdej strony na złoty kolor, następnie wlać wodę lub bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotujemy do miękkości ok 30 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż płyn zmniejszy swoja objętość a sos zgęstnieje.
    Bardzo smaczne z puree ziemniaczanym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonepulpetyklopsypulpecikiklopsikiprosty obiadsos własny

Komentarze

Podobne przepisy

Karkówka

Dodane przez: justi2401

Karkówka duszona w sosie własnym

Pyszne, rozpływające się w ustach...

Żeberka w sosie własnym

Dodane przez: monika016

Żeberka w sosie własnym

Najpopularniejsze są żeberka pieczone...

image-0q58d5p

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Duszone mięso w sosie własnym

Duszone mięso z szynki w sosie...

Szynka wieprzowa w sosie własnym

Dodane przez: Kasia1989

Szynka w sosie własnym

Szynka wieprzowa to idealny przepis...

schab

Dodane przez: Anitka0804

Schab w sosie własnym

Soczyste plastry schabu w sosie...

żeberka w sosie własnym

Dodane przez: karolinajedynak24

ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM

Moja rodzina uwielbia mięsa w sosach...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE