Karkówka duszona w winie

4.5 (153 ocen)

Bardzo smaczna i aromatyczna karkówka duszona w winie. Wymaga marynowania przez parę dni, ale warto gdyż jest na prawdę pyszna.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    1 cebula
    1 marchewka
    1/4 selera
    10 ziaren jałowca
    6 goździków
    1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
    1 łyżeczka tymianku
    3 liście laurowe
    2 szkl czerwonego wina
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Karkówka duszona w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0mbrtni 1. Warzywa obrać, marchewkę pokroić w plasterki, seler w słupki, a cebulę w piórka. Wino wymieszać z pokrojonymi warzywami oraz z przyprawami. Do miski włożyć karkówkę w całości i zalać ją przygotowaną marynatą, a następnie odstawić do lodówki na 2-3 dni. Przez ten okres karkówkę obracać w marynacie 2 razy dziennie.
  • image-28fx6kv 2. Po wyjęciu z zalewy mięso osuszyć, oprószyć solą i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Podsmażoną karkówkę przełożyć do garnka, a na tłuszcz pozostały po smażeniu wsypać mąkę i mieszając zrumienić. Zasmażkę zalać przecedzoną marynatą dokładnie mieszając aby nie było grudek zagotować. Do gotującego się sosu dodać wszystkie wcześniej przecedzone warzywa i zagotować i całością zalać mięso w garnku. Całość dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu.
  • image-07r4hwv 3. Miękkie mięso wyjąć, pokroić w plastry, a sos przetrzeć przez sito. Gotową karkówkę podawać polaną sosem np. z kluskami śląskimi i dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować