Kapuśniak kujawski czyli krupnik z kapustą kiszoną

4.5 (171 ocen)

  • 45 min

Znalazłam przepis w bardzo starej książce kucharskiej "Zupy", ale w wersji oryginalnej zupa była na mięsie i z boczkiem. Mnie bardziej smakuje w wersji wegetariańskiej - na suszonych grzybach. Jest smaczna, pożywna, rozgrzewająca - świetna na jesienno-zimową pogodę.

  • 45 min

Składniki:

  • garść suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej)
    marchewka
    pietruszka
    kawałek selera
    1 mała cebula
    150g kapusty kiszonej
    5 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej
    3 średnie ziemniaki
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz ziołowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Kapuśniak kujawski czyli krupnik z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dość dużego garnka wlewamy ok. 2,5 litra wody (woda powinna sięgać najwyżej do dwóch trzecich wysokości garnka). Solimy wodę łyżką soli, wrzucamy obrane całe: marchewkę, pietruszkę, kawałek selera oraz 1 liść laurowy i dwa ziarenka ziela angielskiego, a także namoczone dzień wcześniej grzyby suszone. Gotujemy.
  • 2. W drugim garnku zalewamy wodą kapustę kiszoną tak, by woda sięgała nieco powyżej warstwy kapusty. Dodajemy 1 listek laurowy i parę ziaren ziela agielskiego. Gotujemy. W razie wygotowywania się wody można ją uzupełniać wg potrzeby.
  • 3. Kroimy małą cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na maśle. Dodajemy cebulkę do garnka z grzybami.
  • 4. Po 15 minutach od zagotowania się wywaru grzybowego dodajemy do garnka kaszę jęczmienną, a po kolejnych 10 minutach - ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy lekko pieprzem ziołowym.
  • 5. Kiedy ziemniaki będą już miękkie w pierwszym garnku, a w drugim kapusta odpowiednio miękka - mieszamy zawartość obu garnków w ten sposób, że do pierwszego wrzucamy kapustę, a wodę, w której się gotowała, dodajemy stopniowo - próbując raz po raz - by zupa była dla nas odpowiednio kwaśna (to już każdy musi według własnego uznania dodać tyle wody spod kapusty, żeby zupa nie zrobiła się za kwaśna). Na koniec doprawiamy lekko czarnym pieprzem.

Porady

Jeśli ktoś woli wersję z mięsem, to wtedy mięso oczywiście trzeba gotować z grzybami i włoszczyzną od samego początku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować