Kapuśniak kujawski czyli krupnik z kapustą kiszoną

  • wyświetlono: 1751 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Znalazłam przepis w bardzo starej książce kucharskiej "Zupy", ale w wersji oryginalnej zupa była na mięsie i z boczkiem. Mnie bardziej smakuje w wersji wegetariańskiej - na suszonych grzybach. Jest smaczna, pożywna, rozgrzewająca - świetna na jesienno-zimową pogodę.

aleksandra1981
  • 45min

Składniki

garść suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej)
marchewka
pietruszka
kawałek selera
1 mała cebula
150g kapusty kiszonej
5 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej
3 średnie ziemniaki
2 łyżki masła
sól
pieprz ziołowy
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
pieprz czarny

Sposób przygotowania przepisu:

Kapuśniak kujawski czyli krupnik z kapustą kiszoną

  • 1. Do dość dużego garnka wlewamy ok. 2,5 litra wody (woda powinna sięgać najwyżej do dwóch trzecich wysokości garnka). Solimy wodę łyżką soli, wrzucamy obrane całe: marchewkę, pietruszkę, kawałek selera oraz 1 liść laurowy i dwa ziarenka ziela angielskiego, a także namoczone dzień wcześniej grzyby suszone. Gotujemy.
  • 2. W drugim garnku zalewamy wodą kapustę kiszoną tak, by woda sięgała nieco powyżej warstwy kapusty. Dodajemy 1 listek laurowy i parę ziaren ziela agielskiego. Gotujemy. W razie wygotowywania się wody można ją uzupełniać wg potrzeby.
  • 3. Kroimy małą cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na maśle. Dodajemy cebulkę do garnka z grzybami.
  • 4. Po 15 minutach od zagotowania się wywaru grzybowego dodajemy do garnka kaszę jęczmienną, a po kolejnych 10 minutach - ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy lekko pieprzem ziołowym.
  • 5. Kiedy ziemniaki będą już miękkie w pierwszym garnku, a w drugim kapusta odpowiednio miękka - mieszamy zawartość obu garnków w ten sposób, że do pierwszego wrzucamy kapustę, a wodę, w której się gotowała, dodajemy stopniowo - próbując raz po raz - by zupa była dla nas odpowiednio kwaśna (to już każdy musi według własnego uznania dodać tyle wody spod kapusty, żeby zupa nie zrobiła się za kwaśna). Na koniec doprawiamy lekko czarnym pieprzem.

Porady

Jeśli ktoś woli wersję z mięsem, to wtedy mięso oczywiście trzeba gotować z grzybami i włoszczyzną od samego początku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzukaszakrupnikzupagrzybyjesieńświąteczneKapuśniakkapusta_kiszonawigilijna

Komentarze

Podobne przepisy

Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej

Dodane przez: Gregorhspeed

Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej

Jakiś czas temu zostaliśmy zaopatrzeni...

Kapuśniak z kiszonej kapusty z wkładką mięsną

Dodane przez: Agnieszka Rec

Kapuśniak z kiszonej kapusty z wkładką mięsną

zupa ta to jak danie jednogarnkowe-treściwe...

Kapuśniak z młodej kapusty

Dodane przez: bogusia82

Kapuśniak z młodej kapusty

Taką zupę często przyrządzam wiosenną...

Kapuśniak z kapusty pekińskiej

Dodane przez: Beata07

Kapuśniak z kapusty pekińskiej

Jak zupa, to zupa, ale taka by...

Kapuśniak z młodej kapusty

Dodane przez: kasik1p3

Kapuśniak z młodej kapusty

Szybka zupa z młodej kapusty.

Kapuśniak z młodej kapusty

Dodane przez: mysza75

Kapuśniak z młodej kapusty

Bardzo lubię kapuśniaczek z młodej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.