Kaczkę piekła moja mama na święta wielkanocne. Ja piekę na różne okazje. Doskonały obiad na niedzielę. Łatwy i szybko się wykonuje. Rodzina uwielbia pieczoną kaczkę a do tego swojska.
2 godz.
Składniki:
kaczka średniej wielkości - 2 kg
2 saszetki kaszy gryczanej
2 jabłka
1 jajko
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
majeranek, sól.pieprz
10 dkg żurawiny suszonej
1 mała cebula, czubryca
5 goździki, szczypta cynamonu,
1/2 szklanki wina czerwonego
Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sprawiona kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą pieprzem, czubrycą, majerankiem oraz zgniecionym czosnkiem. Zalać winem i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnego dnia przygotować farsz. Cebulę obrać , podsmażyć na maśle. Dodać jabłka pokrojone na ćwiartki , żurawinę, ugotowaną kaszę, goździki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, dodać roztrzepane jajko, wlać do masy , wymieszać. Powstałym farszem nadziać kaczkę, otwór spiąć wykałaczkami. Kaczkę włożyć do brytfanki. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 1,5 godz. Podlewać wytwarzającym się sosem z dodatkiem wina. Upieczoną kaczkę wyłożyć na półmisek , udekorować. Podawać na gorąco z surówką.
Komentarze