jabłecznik z kokosową bezą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jabłecznik piekłam w blasze 23x26cm. ale można też na większej wtedy będziemy mieli bardziej cienki spód...

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto:
    2 szkl mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 szkl cukru
    3 żółtka
    1/2 łyżeczki soli
    150g zimnego masła

    nadzienie:
    1,5 kg jabłek
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

    beza:
    3 białka
    szczypta soli
    3/4 szkl cukru
    100g kokosowych wiórków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik z kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. Ja często wylepiam ciastem blachę i blachę z ciastem wstawiam do lodówki.
  • 2. Jabłka obieramy ze skóry i kroimy na plasterki. Przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny; jeśli mamy kwaśne można dodać też cukier do smaku. Gotujemy, aż jabłka odparują nadmiar wody ale wciąż będą w miarę całe.
  • 3. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Kiedy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukru, a na koniec wsypujemy kokosowe wiórki.
  • 4. Ciasto które mamy już w blaszce posypujemy odrobinę bułką tartą, i wykładamy jabłka. Kokosową bezę wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160oC na termoobiegu, pieczemy około przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować