Jabłecznik z kokosową posypką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo aromatyczny, kruchy jabłecznik z kokosową kruszonką.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 żółtka,
    1 szklanka maki pszennej,
    1 szklanka mąki krupczatki,
    1/2 kostki masła,
    1 łyzeczka proszku do pieczenia,
    1 szklanka pudru,
    1-2 łyzki kwaśnej śmietany.

    Posypka kokosowa:
    1 szklanka mąki,
    3/4 szklanki cukru,
    1 szklanka wiórek kokosowych,
    1/2 kostki masła lub smalcu,
    1 cukier waniliowy,
    łyżka śmietany.

    Dodatkowo:
    1 przyprawa do szarlotki-20 g,
    2 łyzki kaszy manny,
    słoik jabłek prażonych- 700-800 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik z kokosową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki.
    Jabłka mieszamy z kaszą manną i przyprawą, przez około 5 minut podgrzewamy, często mieszając.

    Posypka: składniki mieszamy ze sobą, po czym rozcieramy je w palcach tak jak na kruszonkę, chłodzimy ok pół godziny.

    Ciasto wykładamy na blaszkę (20x24) rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy do lekkiego zrumienienia. Na ciasto wykładamy jabłka, posypujemy kruszonką i pieczemy jeszcze ok pół godziny aż posypka się zarumieni. Ciasto pieczemy w 160 stopniach. Najlepiej smakuje na ciepło.

Porady

Do jabłek można dodać rodzynki lub rozdrobnione orzechy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować