Jabłecznik z budyniem to pyszne, a zarazem bardzo proste do wykonania ciasto. Zachwyci każdego, nawet największego łakomczucha! :) Nikt nie będzie chciał uwierzyć, że nie jest to ciasto kupione w cukierni! :)
Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, wymieszać. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać kisiel.
Piec około 30 minut (na złoty kolor) w temperaturze 180 stopni (góra - dół).
2.3 Budynie śmietankowe przygotować jak 2 według przepisu na opakowaniu.
Po wystudzeniu zmiksować z miękką margaryną do uzyskania gładkiego kremu.
3.Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki wrzątku. Tężejące należy połączyć z jabłkami.
4.Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. Na dolną część wykładamy jabłka z galaretką i przykrywamy ciastem. Na wierzchu rozprowadzamy krem budyniowy i posypujemy płatkami migdałowymi. Całość wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie możemy cieszyć się wspaniałym smakiem.
Smacznego! :)
Komentarze