Gołąbki z ryżem i mięsem

4.4 (166 ocen)

  • 3 godz.

Tradycyjne gołąbki z mięsem

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty
    1 kg mięsa mielonego
    300 g ryżu
    2 cebule
    2 łyżki oleju
    1 puszka pomidorów
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    majeranek
    papryka słodka
    bazylia
    oregano
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka masła klarowanego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.4 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Gołąbki z ryżem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście.
    Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki.

    Farsz
    Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
    Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju
    na złoty kolor po czym dodać do mięsa.Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
    Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki.
    Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki.
    Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków.
    Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny.

    Sos przygotowuję osobno.
    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle
    Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować.
    Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody.
    Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem.
    Na talerzu polać gołąbki sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować