Polecam dzisiaj nieco inne gołąbki jak dotychczasowe.
Gołąbki z kaszanką zrobiłam ponieważ kaszankę miałam w lodówce i trzeba było ją zużyć, wiec powstały te oto gołąbki.
2 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
kapusta biała 1 szt,
kaszanka około 1 kg,
cebula 2 szt,
olej 1 łyżka,
sól, pieprz do smaku,
dodatkowo;
ketchup,
Gołąbki z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wyciąć głąb, a w puste miejsce wlać łyżkę oleju, następnie obgotować w gorącej wodzie tak aby liście zmiękły.
Miękkie liście rozdzielić jeden od drugiego.
Ściąć twarde zgrubienia.
Farsz;
Kaszankę wyjąc z jelita włożyć na rozgrzaną patelnie dodać obraną pokrojoną cebule wymieszać i lekko podsmażyć.
W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.
Liście kapusty napełniać farszem z kaszanki i zawijać gołąbki.
Ułożyć ciasno w garnku wyłożonym liśćmi.
Podlać wywarem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny (najlepiej do miękkości gołąbków).
W razie konieczności podlać wodą.
Komentarze