Gołąbki z kaszanką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kaszanka podana w takiej postaci smakuje bardzo dobrze. To fajny pomysł na trochę inna wersję gołąbków. Możemy je podać np. z sosem grzybowym.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty,
    1 kg kaszanki ( u mnie z domowych wyrobów),
    2 woreczki ryżu (200 g, u mnie mix z groszkiem,marchewka i bazylią),
    1 mała cebula,
    szczypta ostrej papryki,
    sól pieprz do smaku według uznania,
    olej,
    ok. ½ szklanki bulionu ( ja użyłam pozostało po obiedzie rosołu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kaszanka Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy i usuwamy głąb. Następnie wkładamy do gorącej wody, do momentu jak wierzchnie liście staną się miękkie, to je ściągamy. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania odpowiedniej ilości potrzebnych liści do gołąbków i wyłożenia brytfanki.
    Cebulkę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy.
    Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
    Na patelni na niewielkiej ilości oleju delikatnie podsmażamy kaszankę, dodajemy ryż oraz cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
    Z liści kapusty ścinamy twarde nerwy.
    Na każdym liściu nakładamy po ok. 2-3 łyżki farszu. Ciasno zawijamy gołąbki.
    Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy olejem, wykładamy liśćmi kapusty i układamy gołąbki. Zalewamy bulionem.
    Całość przykrywamy jeszcze liśćmi kapusty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
    Gołąbki zapiekamy w 180°C około 40 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować