Kaszanka podana w takiej postaci smakuje bardzo dobrze. To fajny pomysł na trochę inna wersję gołąbków. Możemy je podać np. z sosem grzybowym.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 średnia główka kapusty,
1 kg kaszanki ( u mnie z domowych wyrobów),
2 woreczki ryżu (200 g, u mnie mix z groszkiem,marchewka i bazylią),
1 mała cebula,
szczypta ostrej papryki,
sól pieprz do smaku według uznania,
olej,
ok. ½ szklanki bulionu ( ja użyłam pozostało po obiedzie rosołu)
Gołąbki z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyszczamy i usuwamy głąb. Następnie wkładamy do gorącej wody, do momentu jak wierzchnie liście staną się miękkie, to je ściągamy. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania odpowiedniej ilości potrzebnych liści do gołąbków i wyłożenia brytfanki.
Cebulkę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni na niewielkiej ilości oleju delikatnie podsmażamy kaszankę, dodajemy ryż oraz cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Z liści kapusty ścinamy twarde nerwy.
Na każdym liściu nakładamy po ok. 2-3 łyżki farszu. Ciasno zawijamy gołąbki.
Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy olejem, wykładamy liśćmi kapusty i układamy gołąbki. Zalewamy bulionem.
Całość przykrywamy jeszcze liśćmi kapusty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Gołąbki zapiekamy w 180°C około 40 minut. Smacznego!
Komentarze