Gołąbki w liściach chrzanu zapiekane w śmietance

4.5 (153 ocen)

Całe lato chodził mi po głowie pomysł na te gołąbki. Postanowiłam go w końcu zrealizować bo liści chrzanu już jak na lekarstwo. To ekspresowa wersja gołąbków, są delikatne i lekkostrawne. Warto eksperymentować :)

Składniki:

  • liście chrzanu
    250 gram mielonej łopatki
    100 gram ryżu
    2 łyżki natki pietruszki
    250 ml śmietanki słodkiej 12%
    pół zielonej papryki
    pół cebuli
    2 ząbki czosnku
    oliwa
    marchewka
    sól, pieprz, majeranek
    2 duże pieczarki
    łyżeczka masła
    300 ml passaty pomidorowej
    0,5 łyżeczki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Gołąbki w liściach chrzanu zapiekane w śmietance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1oexso5 1. Liście wkładamy na 2 minuty do wrzątku, delikatnie wyciągamy i usuwamy z nich twardy środek.
  • image-16v6b77 2. Ryż gotujemy ok. 6 minut. Warzywa kroimy w drobną kostkę i smażymy z czosnkiem chwilę na oliwie. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • image-02bansj 3. Kiedy ryż i warzywa wystygną mieszamy z mięsem i natką pietruszki, doprawiamy majerankiem i solą do smaku. Farsz zawijamy w liściach chrzanu.
  • image-0y0os7b 4. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Zalewamy śmietanką. Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na maśle. Układamy na gołąbkach. Danie posypujemy solą, pieprzem i majerankiem.
    Zapiekamy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
  • image-0489hvt 5. Na łyżce oliwy chwilę smażymy ząbek czosnku. Wlewamy passatę pomidorową, gotujemy bez przykrycia ok. 15 minut aż odparuje z niej woda, wówczas wlewamy mąke rozrobioną z odrobiną wody, gotujemy jeszcze minutę. Gołabki polewamy sosem pomidorowym.

Porady

Zamiast passaty można użyć pomidorów lub domowego soku pomidorowego i gotować do momentu aż powstanie gęsty sos.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Ryż Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować