Greckie gołąbki w liściach winogrona

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Gołąbki które robi się z młodych liści winogrona. Wtedy są najlepsze. Można je zapiekać w sosie pomidorowym.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mielone od szynki

    1/2 szklanki ryżu

    1 jajko

    1 bułka czerstwa

    1/2 szklanki mleka

    sól, pieprz

    1 łyżeczka

    1 cebula

    1 ząbek czosnku

    młode liście winogrona

    3 gałązki koperku

    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Wina

Greckie gołąbki w liściach winogrona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż i mięso mielone 1.
    Ryż zalewam szklanką wody i gotuję do momentu aż wchłonie wodę. Garnek wstawiam pod koc na 45 minut aż ryz dojdzie.

  • do mięsa dodane jajko i bułka oraz przyprawy 2. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję bułkę namoczoną w mleku, jajko, koperek pokrojony, czosnek sprasowany, cebulkę drobno pokrojoną, sól, pieprz, majeranek, i wystudzony ryż.
  • mięso ułożone na liściach winogrona 3. Całość wyrabiam ręką. Liście winogrona sparzam wrzątkiem i blanszuję w zimnej wodzie.
  • gołąbki zawiniętę 4. Na każdy liść nakładam farsz mięsny, zwijam i układam w brytfannie. Na jej dno wylewam olej i dusze około 40 minut na wolnym ogniu, podlewając zimną wodą. Można dolać przecier pomidorowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Ryż Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować