filet z kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym

4.99 (164 ocen)

  • 25 min

pyszne i szybkie danie obiadowe :) zamiast śmietany użyłam serka mascarpone, który w niewielkiej ilości pozostał mi po omletach z bitą śmietaną

  • 25 min

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka,
    pół strąka słodkiej papryki,
    2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    2 lub 3 suszone pomidory,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    sól, pieprz, szczypta ostrej papryki,
    1 łyżka mascarpone,
    2 ząbki czosnku,
    1 mała cebulka
Wystaw ocenę:

4.99 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Filet z kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z cebulką pokrojoną w kosteczkę i czosnkiem (pokrojonym w plasterki), następnie zalewamy niewielką ilościa wody, dodajemy paprykę słodką i ostrą, suszone pomidorki(pokrojone na kawałeczki) i dusimy przez 15 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki świeża paprykę, dodajemy koncentrat i dusimy jeszcze około 15 minut, wyłączamy gaz i dodajemy serek mascarpone, podajemy np z ryżem na sypko i surówką z kapusty pekińskiej bądź cykorii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować