Te faworki moja mama robi od zawsze. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam je sama, oczywiście według jej instrukcji. Spróbujcie, jeśli jeszcze nigdy nie smażyliście faworków, nie ma sie czego bać.
Faworki z przepisu mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka, szczyptę soli, wódkę i śmietanę. Wyrób elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie podobne do ciasta na makaron.
2.Gdy ciasto będzie już wyrobione, wałkiem do ciasta bij w nie energicznie przez ok. 10 minut, aż zaczną pokazywać sie pęcherzyki powietrza.
3.Włóż ciasto do lodówki na 1 godzinę.
4.Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę, tylko minimalnie podsypując mąką. Rozwałkuj bardzo cieniutko. Radełkiem pokrój ciasto na paski o szerokości 3 cm i długości ok.10 cm.
5.W środku każdego paska zrób nacięcie i przełóż przez to nacięcie jeden koniec paska.
6.W rondlu rozgrzej olej i wkładaj po kilka ciastek. Smaż na złoty kolor. Usmażone osącz z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Gdy ostygną posyp je cukrem pudrem.
Komentarze