Faszerowane roladki z mięsa mielonego w sosie keczupowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem na patelni.
Cukinie oraz paprykę również kroimy w niewielką kosteczkę i dokładamy na patelnie do podsmażonej cebulki. Wszystko razem przesmażamy przez około 2 minuty ciągle mieszając i możemy podprawić szczypta soli, pieprzu.
Mięso mielone mieszamy z odciśniętą z mleka bułką , jajkiem oraz przyprawami - do smaku. Mięso dzielimy na 8 części.
( może być na 6 wtedy roladki będą większe ).
2.Każdą część spłaszczamy dłonią na desce wyłożoną folią spożywczą by mięsko nie przywarło do deski - ( folia umożliwi nam łatwiejsze zwinięcie roladek ) na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu, lekko przyciskając.
3.Mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy w dłoniach tworząc roladki. Roladki obtaczamy w mące.
4.smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor z każdej strony. Następnie mięso zalewamy 0,5 szklanki wody i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut co jakiś czas obracając roladki. Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy ketchup i przyprawiamy go do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi a także szczyptą cukru. Dusimy jeszcze wszystko kilka minut na niewielkim ogniu i gotowe.
Komentarze