FALAFEL - KOTLETY Z CIECIERZYCY

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Falafel najpopularniejsza przekąska w kuchni arabskiej, dostać ją można niemal że na całym świecie. Zastępuje tradycyjnego mielonego, zrobiona z ciecierzycy idealna przekąska dla wegetarian i nie tylko.

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    20 dkg ciecierzycy
    1 duża cebula
    1 jajko
    3 ząbki czosnku
    1 płaska łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka mielonego kminu
    1 łyżeczka mielonej kolędry
    pęczek natki pietruszki, poszatkowanej
    pół pęczka szczypiorku, drobno pokrojonego
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka soku z cytryny
    szczypta sodki
    3 łyżki bułki tartej do zagęszczenia ciasta
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Falafel - kotlety z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vtgntm 1. Ciecierzycę zalewamy woda i odkładamy na kilka godzin do napęcznienia. Następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa łącznie z cebulą i czosnkiem.
    Do zmielonej ciecierzycy dodajemy zioła, przyprawy, jajko, sok z cytryny, szczyptę sodki oraz bułkę tartą
  • image-205dga2 2. Następnie formujemy niewielkie kulki które smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju. Podajemy z sosem czosnkowy, warzywami i pieczywem.

Porady

Uwagi ; falafel może być przygotowany z namoczonych ziaren ciecierzycy albo suszonego bobu. Ważne, by zawierał mnóstwo posiekanych ziół; natki, kolędry, oregano, kopru, czosnku lub szczypiorku. Doskonały do kebabów, hamburgerów lub podany z sosami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować