Duszona karkówka w cebuli

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Karkówkę dobrze doprawiłam, plastrami cebuli otuliłam, na noc zostawiłam, następnie mięso na smakowym oleju przesmażyłam. Cebuli dodałam i wodą podlałam. Cztery godz. na małym ogniu karkówka się dusiła, aż mięciutka się zrobiła. Mięso na plastry pokroiłam, a wywar z cebulą zmiksowałam i sos dobrze wyostrzony gotowy już miałam.
Każdy na swój sposób może ją podawać, samą z pieczywem zjadać, lub z makaronem, ziemniakami czy różnymi kaszami, do tego tylko sałatki czy surówki przygotujcie i smakami się delektujcie.

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg karkówki (ja miałam 2 x 1 kg),
    sól himalajska do smaku,
    kminek cały,
    pieprz czarny grubo mielony do smaku,
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
    ok. 800 g białej cebuli,
    3 łyżki oleju rzepakowego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Duszona karkówka w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszona karkówka w cebuli 1. Umytą i osuszoną karkówkę posypujemy solą, pieprzem czarnym i ziołowym, kminkiem i dokładnie wklepujemy w mięso.
    Obrana cebulę kroimy w grube plastry i delikatnie oprószamy solą.
    Karkówkę mieszamy z cebulę i zostawiamy na kilka godzin w lodówce, najlepiej na noc.

    Karkówkę wyciągamy z cebuli.
    W dużym garnku, o szerokim dnie (tak żeby zmieścił się mięso) rozgrzewamy olej, mięso obsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę i wlewamy kubek wrzącej wody.
    Garnek przykrywamy pokrywą i na bardzo małym ogniu dusimy ok. 4 godz.
    W połowie duszenia możemy odwrócić mięso.

    Rada: jeśli jest za mało wody, można dolać, ale to nie jest konieczne, mięso nie musi być całkowicie zakryte.

    Sprawdzamy czy sos powstały podczas duszenie jest wystarczająco słony i ostry.
  • Duszona karkówka w cebuli 2. Upieczoną karkówkę, można od razu podawać, lub w całości pozostawić na później, przestudzony łatwiej się kroi.
    Cebulę z wywarem miksujemy za pomocą blendera, sos jest już gotowy.

Porady

Rada: żeby sos nie był za tłusty, wystarczy wyciągnąć karkówkę, zebrać z wywaru nadmiar tłuszczu. Można też pozostawić wywar do schłodzenia i bez problemu ściągnąć zastygnięty tłuszcz. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować