Drożdżowy chleb z dynią

4.5 (150 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Jasnopomarańczowy kolor z pewnością przyciągnie największych niejadków, a delikatny smak sprawi, że wszyscy będą chcieli zjeść więcej.

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • - 150 g puree z pieczonej dyn
    - 300 g maki pszennej typ 500
    - 150 ml mleka 2%
    - 1 łyżeczka suszonych drożdży
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Drożdżowy chleb z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy razem suche składniki. Dodajemy puree z dyni i mieszamy drewnianą łyżką. Mleko podgrzewamy do 36 st. i wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy chwilę rękoma. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, oprószamy je mąką i wyrabiamy 2-3 minuty, po czym przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksówki o wymiarach około 13x23 cm. [Ja miałam tylko formę o wymiarach 11x30 cm, więc chlebek wyszedł niski i długi.] Przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut, żeby ciasto znów wyrosło. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 220 st. piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez 30-35 minut. Na 10 minut przed końcem temperaturę zmniejszamy na 190 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować