Drożdżowy chleb marchewkowy

0 (0 ocen)

Drożdżowy chleb w pięknym kolorze, dzięki soczystej marchewce. Przyjemnie mięciutki i puszysty, na 3-4 dzień po opieczeniu w tosterze idealny z masłem i dżemem

Składniki:


  • puree:
    100 g mleka
    200 g gotowanej marchewki
    zaczyn:
    150 g wody
    150 g mąki pszennej chlebowej
    5 g drożdży
    ciasto właściwe:
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka masła
    400 g mąki pszennej chlebowej
    1 łyżeczka soli
    oraz:
    1 jajko do posmarowania
    3 łyżki sezamu do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Drożdżowy chleb marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn: wodę wymieszać z pokruszonymi drożdżami i mąką, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.

    Puree: ugotowaną marchewkę (można ugotować w zupie, rosole itp.) połamać i wrzucić do wysokiego pojemnika, wlać mleko, blenderem zmiksować na krem.

    Do wyrośniętego zaczynu dodać puree z marchewki, dodać cukier, sól i roztopione masło.

    Wsypać mąkę pszenną i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

    Po tm czasie ciasto krótko wyrobić, uformować bochenek i przełożyć do keksówki. Odstawić na 30 minut.

    Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 40 minut w 180 stopniach, wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować