Puszysty chleb drożdżowy z dodatkiem sporej ilości kaszy gryczanej. Sycący, lekko wilgotny, przepyszny!
Składniki:
1 szklanka wody
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
250 g ugotowanej kaszy gryczanej
500 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
Oraz: jajko do posmarowania
Sezam do posypania
Drożdżowy chleb z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do misy robota wsypać mąkę, sól. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier.
Do misy wsypać ugotowaną (na sypko w osolonej wodzie) kaszę, wlać rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjąć na stolnicę, zagnieść krótko.
Przełożyć do formy (długa keksówka) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.
Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut. wystudzić na kratce
Komentarze