Drożdżówka z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną drożdżówkę z jabłkami. Jest to drożdżówka bez wyrabiania ciasta, możemy do niej dodać dowolne owoce. Polecam.

  • 4 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto :
    1/3 kostki drożdży
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki ciepłego mleka
    1/3 szklanki oleju słonecznikowego
    2 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    Na kruszonkę :
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru
    100 gram masła
    Ponadto :
    2 średnie jabłka
    blaszka 25 x 21
    papier do pieczenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżówka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski kolejno wkładamy : pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko, olej, rozbełtane jajka, przesianą mąkę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy drewnianą łyżką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.
    W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę i obieramy jabłka, które kroimy w grube plastry. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Posypujemy połową przygotowanej kruszonki i układamy na niej lekko wciskając w ciasto pokrojone jabłka, a na końcu posypujemy resztą kruszonki.
    Odstawiamy na 30 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować