Leniwa drożdżówka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dodać wg podanej kolejności składniki: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, mleko, olej, mąkę, sól i NIE MIESZAĆ, miskę nakryć talerzem i zostawić na cała noc na blacie kuchennym.
2.Rano w misce dużą łyżką wszystko wymieszać, ciasto ma mieć nie za rzadką konsystencję.
3.Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta łyżką.
4.Obrane jabłka przekroić na dwie części, usunąć gniazdka nasienne i kłaść na cieście wciskając do środka, posypać cukrem i cynamonem.
5.Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Komentarze