Leniwa drożdżówka z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwa do wykonania "leniwa" drożdżówka, bez wyrastania, wyrabiania, w nocy sobie pracuje i rano jest gotowa do pieczenia. Smacznego!

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • drożdże świeże 10 dag,
    cukier 1 szklanka,
    jajka 4 sztuki "L",
    mleko 2 szklanki,
    olej rzepakowy 1/2 szklanki,
    mąka tortowa 70 dag,
    sól 1 szczypta

    jabłka 7 sztuk średnie,
    cukier 2 łyżki,
    cynamon 2 łyżki,
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Leniwa drożdżówka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leniwa drożdżówka z jabłkami 1. Do miski dodać wg podanej kolejności składniki: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, mleko, olej, mąkę, sól i NIE MIESZAĆ, miskę nakryć talerzem i zostawić na cała noc na blacie kuchennym.
  • Leniwa drożdżówka z jabłkami 2. Rano w misce dużą łyżką wszystko wymieszać, ciasto ma mieć nie za rzadką konsystencję.
  • Leniwa drożdżówka z jabłkami 3. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta łyżką.
  • Leniwa drożdżówka z jabłkami 4. Obrane jabłka przekroić na dwie części, usunąć gniazdka nasienne i kłaść na cieście wciskając do środka, posypać cukrem i cynamonem.
  • Leniwa drożdżówka z jabłkami 5. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki drożdżowe Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować