Domowy barszcz czerwony

4.49 (162 ocen)

  • 10 min

Barszcz czerwony domowy jest doskonały do pasztecików. Możecie też jeść go samego lub z uszkami.

  • 10 min

Składniki:

  • Barszcz czerwony domowy:

    - 3 buraki
    - tacka włoszczyzny
    - 3 liście laurowe
    - 3 ziarna ziela angielskiego
    - 3 ząbki czosnku
    - łyżka mielonego majeranku
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Domowy barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę myjemy (obieramy, co jest do obrania) i wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem i majerankiem.
  • 2. Dwa buraki obieramy, kroimy na ćwiartki i dodajemy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy około 2 godzin. Po upływie czasu przeznaczonego na gotowanie dodajemy sok z cytryny i odstawiamy całość do lekkiego ostygnięcia.
  • 3. Po delikatnym ochłodzeniu wywaru dodajemy startego na dużych oczkach tarki buraka – dla uzyskania głębokiego koloru. Barszcz czerwony domowy nalewamy przez sitko.

Porady

Barszczyk najlepiej smakuje z pasztecikami, krokietami lub ślimakami na które przepis dodam niedługo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbujcie także nasz przepis na uszka z grzybami! Polecamy też przepis na bigos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować