Tartaletki biszkoptowe z kremem budyniowym i jeżynami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne letnie ciasteczka!

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkoptowe babeczki:
    - 5 jajek
    - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 2/3 szklanki cukru
    - 1 łyżeczka cukru z wanilią

    Krem budyniowy:
    - 0,5 l mleka
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - kostka masła
    - 1 szklanka cukru
    - aromat rumowy (opcjonalnie)

    Do ozdoby:
    -jeżyny lub inne owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tartaletki Desery Biszkopty

Tartaletki biszkoptowe z kremem budyniowym i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:
    Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę, cukier z wanilią. Miksować do uzyskania gładkiej masy.
    Masę wyłożyć do foremek na tartaletki lub babeczki, piec w 180 stopniach aż do "suchego patyczka"
  • 2. Przygotowanie masy budyniowej:
    Mleko zagotować z mąką do uzyskania gładkiej masy bez grudek. W donicy utrzeć kostkę masła z cukrem. Dodawać po łyżce budyniu do utartej masy maślanej. Na koniec dodać aromatu rumowego (opcjonalnie).
  • 3. Upieczone i przestudzone tartaletki (babeczki) delikatnie wydrążyć, nałożyć masy budyniowej i przyozdobić jeżynami lub innymi owocami.

Porady

Ciasteczka równie dobrze smakują z winną czerwoną porzeczką czy malinami. W wersji dla dorosłych biszkopt po upieczeniu można nasączyć alkoholem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Jeżyny Masa budyniowa Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować