Tartaletki biszkoptowe z kremem budyniowym i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę, cukier z wanilią. Miksować do uzyskania gładkiej masy.
Masę wyłożyć do foremek na tartaletki lub babeczki, piec w 180 stopniach aż do "suchego patyczka"
2.Przygotowanie masy budyniowej:
Mleko zagotować z mąką do uzyskania gładkiej masy bez grudek. W donicy utrzeć kostkę masła z cukrem. Dodawać po łyżce budyniu do utartej masy maślanej. Na koniec dodać aromatu rumowego (opcjonalnie).
3.Upieczone i przestudzone tartaletki (babeczki) delikatnie wydrążyć, nałożyć masy budyniowej i przyozdobić jeżynami lub innymi owocami.
Porady
Ciasteczka równie dobrze smakują z winną czerwoną porzeczką czy malinami.
W wersji dla dorosłych biszkopt po upieczeniu można nasączyć alkoholem.
Komentarze