Domowe gołąbki w sosie własnym

4.46 (145 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Pyszne gołąbki nauczyli mnie gotować Rodzice.Ten przepis jest mojej Mamy. Tata gotuje gołąbki w sosie pomidorowym, a Mama we własnym.Obie wersje są pyszne. Obie wszyscy bardzo lubimy.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • GOŁĄBKI :
    - kapusta biała (duża) : 1 sztuka
    - mięso mielone (wołowo-wieprzowe) : 600 g
    - cebula : 2 sztuki
    - bułka kajzerka (namoczona, dokładnie odciśnięta) : 2 sztuki
    - jajko : 1 sztuka L
    - czosnek (przeciśnięty przez praskę) : 1 ząbek
    - sól : 2 szczypty
    - pieprz (czarny/świeżo mielony ) : 2 szczypty
    - papryka słodka : 1 szczypta
    - majeranek : 1 łyżka
    - ziele angielskie : 4 ziarenka
    - natka pietruszki (drobno posiekana) : 2 łyżki
    - liść laurowy : 1-2 sztuki
    SOS:
    - cukier : 1 szczypta
    - olej : 4-6 łyżek
    -sól do smaku : 1 łyżeczka
    -mąka ziemniaczana : 1-2 łyżki
    -zimna woda : 50 ml
Wystaw ocenę:

4.46 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe gołąbki w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mięso mielone z cebulą, czosnkiem, przyprawami, jajkiem i kajzerką.
  • 2. Z kapusty wykroić głąb. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę. Gotować (pod przykryciem) na małym ogniu 12 minut. Kapustę obrócić i gotować jeszcze 8 minut. Pozostawić w garnku jeszcze 10 minut. Wyjąć kapustę, chwilę odczekać i ściągać po kolei liście na drewnianą deskę. Jeżeli to konieczne ściąć też twardą część od strony głąba.
  • 3. Wybrać największe i najładniejsze liście na 6-8 gołąbków. Liście napełnić mięsem, zawinąć (na dole liścia układamy farsz, składamy z lewej i prawej strony do środka, następnie od dołu zawijamy ku górze). Gołąbki ciasno układać w garnku (na dno garnka wlać olej). Lekko podpiec przez 2-3 minuty z każdej strony. Wlać wodę, najlepiej aby gołabki były zanurzone do 2/3 wysokości warstwy.
  • 4. Do garnka wsypać ziele angielskie, wrzucić liść laurowy, gotować 90 minut. Ugotowane gołąbki wyłożyć na talerz, a do garnka z wodą, w której się gotowały wlać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wymieszać, sos zgęstnieje. Doprawić go solą do smaku (jeżeli to konieczne).
  • aromatyczne gołabki w sosie własnym 5. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Posypać koperkiem lub natką pietruszki. Polać sosem. Ja w sosie gotuję jeszcze pocięte liście kapusty i też je dodaję, bo tak lubię.

Porady

Kapustę wybrać ładną, jędrną, aby miała zdrowe i duże liście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.38 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pulpety w sosie własnym

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować