Domowa wędlina - ziołowo pieprzowa

5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

No cóż domowa wędlina najlepsza !!!

Składniki:

  • 80 dag łopatki
    20 dag karkówki
    2 dag soli peklowej
    pieprz kolorowy ziarnisty
    oregano, bazylia
    150 ml przegotowanej osłodzonej wody 1 łyżeczką cukru.


    Przybory:
    szynkowar
    1 woreczek do mrożenia
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa wędlina - ziołowo pieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy na kostkę o grubości 3cm x 3cm. Karkówkę mielimy na sicie 3.0 mm
  • 2. Do mięsa dodajemy peklosól- 2dag na 1kg mięsa. I 150 ml przegotowanej wody z 1 łyżeczką cukru. Porządnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 dni.
  • 3. Po upeklowaniu dodajemy przyprawy: oregano, bazylia, pieprz ziarnisty kolorowy. Dokładnie mieszamy
  • 4. Po dokładnym wyrobieniu mięso włożyć do woreczka do zamrażania i ściśle ubić w szynkowarze. Zostawiamy wolne miejsce ok 1-1,5 cm od górnej krawędzi.
  • 5. Szynkowar włożyć do garnka z wodą aby był prawie cały zanurzony, gotować 2 godz w temp. 80-85 st.C.
  • szynkowar 6. Szynkowar

Porady

Ja dałam po łyżeczce przypraw. Lecz warto dodać o wiele wiele więcej pieprzu w ziarnkach :))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować