Dietetyczny pasztet z indyka

4.46 (189 ocen)

Ten pasztet będzie odpowiedni dla osób na diecie niskotłuszczowej i bezglutenowej. Jest bardzo smaczny, aromatyczny, dobrze przyprawiony. Dodatek kaszy jaglanej sprawił, że pasztet jest miękki i wilgotny.Można pominąć zawijanie pasztetu w szynkę dojrzewającą, gdy jest do wypiek codzienny.

Składniki:

  • 80 dkg mięsa z indyka (udziec, pierś)
    25 dkg ugotowanej kaszy jaglanej
    2 cebule (średniej wielkości)
    2 jajka eko
    1 łyżka oleju do smażenia cebuli + olej do posmarowania formy do pieczenia
    1,5 łyżeczki soli (płaskie)
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    2 łyżeczki mielonej kolendry (ziarna)
    1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    8-10 plastrów szynki dojrzewającej (użyłam szynki parmeńskiej)
Wystaw ocenę:

4.46 (189 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Dietetyczny pasztet z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
    Mięso, kaszę jaglaną i usmażoną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli używacie mięsa mielonego czynność można wykonać 1 raz, a gdy mięso jest w kawałkach, to mielenie trzeba powtórzyć 2-3 razy.
    Zmieloną masę doprawić solą, tymiankiem, kolendrą, pieprzem.
    Dodać jajka i bardzo dokładnie wymieszać masę na pasztet.
    Formę do pieczenia pasztetu posmarować olejem i wyłożyć plastrami szynki, w taki sposób, aby zachodziły na siebie i pozostawić spory zapas na przykrycie wierzchu pasztetu.
    Masę przełożyć do formy, wyrównać i wygładzić łyżką. Stuknąć kilka razy formą z masą, aby usunąć powietrze z pasztetu.
    Wierzch pasztetu przykryć szynką, którą trzeba wcisnąć brzegiem noża, między foremkę a masę pasztetową.
    Pasztet piec 1 godzinę w temp. 180 stopni.
    Po upieczeniu, pozostawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, a następnie wyjąć z foremki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować