Deser malinowa chmurka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lekki deser z bitą śmietanką, bezami, biszkoptami i galaretką z malinami.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Galaretka malinowa - 1szt
    Maliny - 100g (mogą być mrożone)
    Śmietana 30% - 200g
    Cukier puder - 2 płaskie łyżki
    Okrągłe mini biszkopty - 50g
    Bezy:
    Białko jaja - 1szt
    Cukier - 40g
    Mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Deser malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • beziki 1. Bezy:
    białko jaja (w temperaturze pokojowej) ubijamy - zaczynamy od małych obrotów i zwiększamy. Gdy białka robią się już sztywne dodajemy partiami cukier i ubijamy. Kolejną partię cukru dodajemy dopiero, gdy poprzednia będzie dobrze rozmieszana.

    Na papierze do pieczenia wykładamy małe bezy szprycą lub łyżeczką. Moje miały średnicy ok 2,5 - 3cm.
    Pieczemy w 90 stopniach przez 70 minut. Jeśli robicie większe bezy zwiększcie temperaturę do 100 stopni. Po upieczeniu zostawiamy bezy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.

    Bezy powinny być suche w środku.
  • galaretka 2. Galaretkę malinową przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody - w 350ml. Kiedy zaczyna stygnąć dodajmy maliny. Rozkładamy je równomiernie.

    Po wystudzeniu i stężeniu kroimy w kostkę. Najlepiej kroić silikonowym lub drewnianym nożem w garnku, a potem łyżką oddzielać od dna.


    Śmietanę (prosto z lodówki) ubijamy pół minuty na małych obrotach, potem na większych. Kiedy będzie już sztywna dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę.
  • chmurka 3. Układamy warstwowo:
    kostki galaretki z malinami, bitą śmietaną, bezy i małe biszkopty, znów galaretkę, bitą śmietanę i na górę bezy i biszkopty.
  • chmurka 4. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować