Czekoladowe ciasto z bananami

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czekoladowe ciasto z bananami

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:

    Ciasto:
    1 i 1/2 szklanka cukru trzcinowego
    1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
    5 jajek
    2/3 szklanki oleju

    1/2 szklanki wody
    3 czubate łyżki kakao

    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody do pieczenia
    1/2 opakowania suszonej skórki cytrynowej Kotanyi
    kilka kropli cytryny
    Krem:
    400 ml śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    1 serek wanilinowy
    1 śmietan fix
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 łyżka nutelli bądź innego kremu czekoladowego

    Pozostałe składniki :
    3-4 banany
    ok 5 dag płatków migdałowych
    2 galaretki cytrynowe
    400 ml gorącej wody
    Wymiary blaszki ok. 30 cm x 25 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowe ciasto z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Nastawiamy piekarnika na 180*C. W małym rondelku podgrzewamy 1 szklankę cukru, olej, wodę oraz kakao do całkowitego rozpuszczenia składników. Odstawiamy do przestudzenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtko. Delikatnie mieszamy. Dolewamy masę czekoladową. Delikatnie łączymy ze sobą. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i sodą oraz pozostałe składniki. Mieszamy. Przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 45-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczemy ciasto studzimy. 2 galaretki rozpuszczamy w 400 ml. wrzącej wody odstawiamy do wystudzenia. Dzielimy na 3 części. 1 blat wykładamy do blaszki. Układamy na nim obrane i pokrojone w plasterki banany. Całość zalewamy tężejącą galaretką wstawiamy na czas przygotowania kremu do lodówki. Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo mascarpone i serek wanilinowy. Na koniec ubijania dodajemy śmietan fix . Odkładamy do osobnej miseczki 2-3 łyżki kremu. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Kładziemy 2 lat. Wykładamy masę śmietanową. Przykrywamy 3 blatem. do pozostałej masy dodajemy 1 łyżkę nutelli bądź innego kremu czekoladowego. Mieszamy. Masą czekoladową wykładamy na wierzch ciasta. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały z odrobiną soli. Studzimy. Posypujemy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na min 2 godziny.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować