Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Witajcie :) I znowu mam dla Was ciasto o czekoladowym smaku. I znowu jest pyszne. Tym razem upieczone z bananami, podane z bitą śmietanką kremówką i oprószone gorzkim kakao. Jedyny minus to taki, że banany ściemniały w trakcie pieczenie, powinnam było skropić je sokiem z cytryny, ale zapomniałam, dlatego moja rada jest taka, jak będziecie piekli to ciasto to nie zapomnijcie o soku z cytryny.Takie ciasto na podwieczorek jest w sam raz. Upieczcie koniecznie. Zapraszam :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    pół szklanki oleju
    1 cukier waniliowy
    2 szklanki mąki tortowej
    2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    2 kopiaste łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 banany

    Śmietanka:
    250 ml śmietanki kremówki 30 %
    1 płaska łyżka żelatyny spożywczej
    2-3 łyżki gorącej wody
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    kakao do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Banany obieramy i kroimy w plasterki, następnie układamy je na cieście.
  • 2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.
  • 3. Śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Powinna być letnia i płynna. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie sztywna i puszysta, dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
  • 4. Dekoracja i podanie: Śmietankę wyciskamy na cieście, wstawiamy do lodówki do stężenia, przed podaniem oprószamy kakao. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm. Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Banany Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować