Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną

  • wyświetlono: 649 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Witajcie :) I znowu mam dla Was ciasto o czekoladowym smaku. I znowu jest pyszne. Tym razem upieczone z bananami, podane z bitą śmietanką kremówką i oprószone gorzkim kakao. Jedyny minus to taki, że banany ściemniały w trakcie pieczenie, powinnam było skropić je sokiem z cytryny, ale zapomniałam, dlatego moja rada jest taka, jak będziecie piekli to ciasto to nie zapomnijcie o soku z cytryny.Takie ciasto na podwieczorek jest w sam raz. Upieczcie koniecznie. Zapraszam :)

bgg (Kopiowanie)
  • 16 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki tortowej
2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 banany

Śmietanka:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
1 płaska łyżka żelatyny spożywczej
2-3 łyżki gorącej wody
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
kakao do posypania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną

  • 1. Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Banany obieramy i kroimy w plasterki, następnie układamy je na cieście.
  • 2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.
  • 3. Śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Powinna być letnia i płynna. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie sztywna i puszysta, dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
  • 4. Dekoracja i podanie: Śmietankę wyciskamy na cieście, wstawiamy do lodówki do stężenia, przed podaniem oprószamy kakao. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm.
Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobananybita śmietanaDeserkremówkakakaopodwieczorekCiasto z bitą śmietanąciasto czekoladowełatwe ciastodla gościCIASTO Z BANANAMIdomowe wypiekidomowe ciastoz bitą śmiatanączekoladowe ciasto z bananami

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Dodane przez: A BITE TO EAT

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Czasami trzeba osłodzić sobie życie....

Ciasto z jagodami i bitą śmietaną

Dodane przez: Ola1984

Ciasto z jagodami i bitą śmietaną

Pyszna i szybka propozycja na popołudniowe...

Ciasto z bitą śmietaną i jagodami

Dodane przez: bietka

Ciasto z bitą śmietaną i jagodami

Pyszne ciasto idealne na lato :)

Ciasto czekoladowe z bananami i karmelem

Dodane przez: juchab

Ciasto czekoladowe z bananami i karmelem

Banany i czekolada, karmel i banany,...

Rolada czekoladowa z wiśinami i bitą śmietaną

Dodane przez: BARB

Rolada czekoladowa z wiśinami i bitą śmietaną

Rolada czekoladowa z bitą śmietaną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE