Czekoladowe ciasto z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy żółtka i cukier a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i przekrawamy na pół.
2.Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na jeden blat biszkopta rozsmarowujemy cienką warstwę śmietany. Banany obieramy ze skóry kroimy w poprzek, układamy wzdłuż blaszki. Banany zalewamy masą śmietanową i przykrywamy drugim biszkoptem.Margarynę roztapiamy dodajemy cukier i kakao,mleko chwilę gotujemy często mieszając. Przestudzoną polewą polewamy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Komentarze