Ciasto czekoladowe z bananami i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Wystudzić. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Dodać chłodną czekoladę, porcjami wsypywać mąkę. Nie przerywając miksowania dodać śmietanę. Dokładnie utrzeć. Na koniec połączyć z ubitymi na sztywno białkami, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu przekroić.
2.Masa bananowa:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch. Banany obrać, a następnie zmiksować w osobnym naczyniu. Dodać do utartego masła. Do
masy wlać tężejącą galaretkę. Całość dokładnie utrzeć mikserem.
3.Masa śmietanowo – karmelowa:
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć 2 łyżkach zimnej wody, następnie wlać 1/3 szklanki wrzącej wody i dokładnie ją rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, pół puszki karmelu oraz chłodną żelatynę. Dokładnie zmiksować.
4.Przełożenie:
Na pierwszą część ciasta wyłożyć masę bananową, przykryć ciastem. Na nim rozsmarować połowę karmelu i ułożyć pokrojone w plasterki banany. Na wierzch wyłożyć masę śmietanową.
Komentarze