Cukiniowo-pomidorowy sos do makaronu

5 (199 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne danie obiadowe z makaronem oraz cukinią. Warzywny (bez mięsa) sos z dodatkiem ulubionego makaronu super smakuje, jest lekki a przy tym sycący. Ten pyszny obiad przygotujemy w ciągu 30 minut. Polecam

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g cukinii
    1 marchewka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka soli i ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki
    1 łyżka oliwy
    1/2 szkl wody/bulionu
    oraz ulubiony makaron (u mnie ryżowy)
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Cukiniowo-pomidorowy sos do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, cebulkę i czosnek obieramy. Cukinię obieramy i wycinamy pestki. Czosnek i cebulę drobno kroimy. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce jarzynowej-marchewkę dodajemy do cebulki i czosnku a cukinię odsączamy z nadmiaru płynu. Na łyżce oliwy przesmażamy pokrojoną cebulę,czosnek i startą marchewkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy na patelnię cukinię, przesmażamy i podlewamy 1/2 szkl wody/bulionu. Dusimy przez 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, zioła prowansalskie oraz pieprz i paprykę słodką, zagotowujemy i ściągamy z ognia. Gotujemy makaron (u mnie ryżowy) i nakładamy na talerze, dodajemy sos (ja swój zblendowałam ze względu na synka).Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować