Ciasto kisielowe z powidłami na kruchym cieście

4.5 (186 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Duża blacha ciasta, wypełniona po brzegi smakami z dzieciństwa. Bardzo kruche ciasto dzielą, od kwaskowatego , różowego kiślaka, powidła śliwkowe. Szybkie do wykonania, bardzo smaczne ciasto.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    25 dag. margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Ciasto kisielowe:
    9 jajek
    1,5 szklanki mąki pszennej
    6 małych kisieli wiśniowych
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    1 słoik 300 ml. powideł śliwkowych
    10 dag. żurawiny suszonej
    cukier puder do posypania
    duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Kisiele Powidła

Ciasto kisielowe z powidłami na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki ciasta kruchego zagniatam, wałkuje, wykładam blaszkę, smaruje powidłami, posypuję żurawiną, wstawiam do lodówki.
  • jk 2. Jajka z cukrem ubijam na puch, dalej miksując dodaje olej oraz mąkę zmieszaną z kisielami i proszkiem do pieczenia.
  • jk 3. Ciasto wlewam na powidła, wstawiam do piekarnika i piekę godzinę w temp. 180 stopni.
  • jk 4. Jeszcze ciepłe ciasto posypuję cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można polać polewą czekoladową, w zamian za cukier puder.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować