Realistyczne? Chyba udało mi się oddać klimat całej blaszki sadzonych jajek ;-). Jestem pewna, że ciasto wywoła efekt zaskoczenia na niejednym stole wielkanocnym.
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego
500 g serka mascarpone, schłodzonego
200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
3 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie przezroczystej galaretki winogronowej lub ewentualnie cytrynowej* (na 500 ml wody)
6 - 7 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku
1-2 małe brzoskwiń moreli w syropie (lub z kompotu)
3 opakowania herbatników
Ciasto jajko sadzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody (zamiast w 500 ml jak jest napisane na opakowaniu). Wystudzić w temperaturze pokojowej, dopilnowując by pozostała płynna.
2.W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone i cukier puder. Ubić do połączenia (końcówkami miksera do ubijania białek). Dodać śmietanę kremówkę i ubić, do momentu zgęstnienia masy. Dodać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę i sok z cytryny - ubić, do wymieszania i połączenia.
3.Masę serową przelać na blat ułożonych herbatników. Wyrównać. Natychmiast poukładać połówki brzoskwiń z syropu, wciskając je lekko w krem. Odstawić do stężenia.
Komentarze