Ciasto Czarna Owca - kakaowe z kremem i dżemem

4.45 (197 ocen)

Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, wręcz rozpływa się w ustach ;) Blaszka 22x33cm

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    pół szklanki wody
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    5 jajek
    pół szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej


    Krem:
    masło 200g
    1/2 litra mleka
    2 żółtka
    6 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    pół słoiczka kwaśnego dżemu porzeczkowego
    prażone orzeszki ziemne
Wystaw ocenę:

4.45 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Ciasto czarna owca - kakaowe z kremem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od ugotowania budyniu do kremu- z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż do zagotowania. Mamy budyń, który odstawiamy do schłodzenia.
  • 2. Ciasto kakaowe:
    Olej, wodę, szklankę cukru i 3 łyżki kakao umieszczamy w garnuszku i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
    Uwaga! Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodając stopniowo cukier, nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, ubijamy, aż powstanie kremowa pianka. Wlewamy wystudzoną mieszankę kakaową z garnuszka, mieszamy delikatnie łyżką, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy dokładnie łyżką.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 2 części (2 blaty).
  • 3. Krem:
    masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy po łyżce budyniu ugotowanego wcześniej. Miksujemy, aż powstanie gładki krem.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    blat kakaowy,
    cienka warstwa dżemu,
    masa,
    blat kakaowy,
    cienka warstwa dżemu,
    cienka warstwa masy,
    pokruszone prażone orzechy.

    Ciasto należy schłodzić w lodówce kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto makowe z kremem i dżemem

To może cię zainteresować