Ciastka grzybki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciastka grzybki jadłam ostatni raz w dzieciństwie. Pamiętam, że wywołały dużo uśmiechu i pozytywnych wrażeń, kiedy je zobaczyłam. Zachęćcie swoje pociechy do wspólnego przygotowania tych wspaniałych grzybków, a zabawy i wrażeń będzie na pewno mnóstwo. Owszem, są pracochłonne w przygotowaniu, ale pomoc malutkich rączek i efekt finalny wynagrodzi wszystko. Ciastka grzybki to nic innego jak połączenie kruchego ciastka z ulubionym kremem, który ukryty jest pod kapeluszem grzybka. Wierzch kapelusza zanurzony jest w polewie czekoladowej, a nóżka zanurzona w maku, aby ciastka bardziej realistycznie przedstawiały prawdziwe grzyby.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na około 20 średniej wielkości grzybków

    Ciasto kruche

    mąka pszenna 2 szklanki 450 g
    szczypta soli
    cukier puder 1/2 szklanki około 80 g
    żółtka z 2 dużych jaj
    margaryna 200 g
    zimna woda 3 łyżki
    Krem orzechowy

    mleko w proszku 1 szklanki
    mleko 70 ml
    miękkie masło 1 łyżka
    cukier wanilinowy 16 g
    orzechy włoskie 100 g
    serek mascarpone 200 g
    śmietana 30 % 200 ml
    cukier puder 2 łyżki
    Ponadto

    suchy mak 1-2 łyżki
    białko z 1 jajka
    Polewa kakaowa

    masło 50 g
    cukier 1/2 szklanki
    mleko 4 łyżki
    gorzkie kakao 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • p 1. Przygotowanie

    Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną margarynę i zimną wodę, wszystkie składniki siekamy z grubsza i rozcieramy palcami do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka, początkowo siekamy, a potem ciasto zagniatamy na stolnicy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie kule, spłaszczamy je i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
    Orzechy z grubsza siekamy i prażymy na suchej patelni, co jakiś czas mieszamy. Kiedy orzechy wystygną mielimy je w blenderze. W rondlu umieszczamy mleko, masło i cukier wanilinowy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Następnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy energicznie, aby pozbyć się grudek. Dodajemy zmielone orzechy, chwilę podgrzewamy i odstawiamy masę do wystudzenia. Serek mascarpone ubijamy z wcześniej przesianym cukrem pudrem. Następnie dodajemy mocno schłodzoną kremówkę i ubijamy na sztywny krem. Partiami dodajemy do kremu wystudzoną mieszankę z mleka w proszku, stale miksujemy. Gotowy krem przekładamy do miski i chłodzimy w lodówce.
    Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części z przeznaczeniem na kapelusze, które pieczemy na foremkach do kruchych babeczek, drugą na blaszki i trzonki. Ciasto wałkujemy i wykrawamy od foremek krążki, układamy na zewnętrznej, natłuszczonej stronie foremki i lekko formujemy nasze kapelusze. Od pierścienia wykrawamy blaszki tak, aby były nieco mniejsze od kapeluszy, robimy na środku dziurkę wielkości odpowiedniej do trzonka. Natomiast z trzeciej części ciasta formujemy trzonki, a grubszą końcówkę maczamy w białku i maku. Wszystkie części ciasta pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 °C przez 10-15 minut. Ciasto studzimy na kratce.
    Kapelusz nadziewamy kremem, przykrywamy blaszką i umieszczamy trzonek. Kapelusze delikatnie zanurzamy w polewie.
    W rondlu umieszczamy masło, cukier i mleko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Garnek zdejmujemy z palnika i szybciutko dodajemy przesiane kakao, energicznie mieszamy.
    Ciastka przechowujemy w lodówce, najlepsze do jedzenia są po paru godzinach lub następnego dnia, kiedy ciasto nieco zmięknie.

    Smacznego

Porady

Ciastka przechowujemy w lodówce, najlepsze do jedzenia są po paru godzinach lub następnego dnia, kiedy ciasto nieco zmięknie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować