Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło orzechowe zmiksuj ze zwykłym masłem. Ciągle miksując dodaj miód, a następnie cukier. Dalej ucierając, wbijaj do masy po jednym jajku. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miksujemy dalej masę maślaną i dodajemy po trochu mąkę z proszkiem, do uzyskania jednolitej masy. Powinna ona być lepka, ale na tyle, aby dało się z niej formować kulki. Miskę z masą szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na dwie godziny.
2.Rozgrzej piekarnik do 175°. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę podziel na kostki. Formuj z ciasta kulki, w środek każdej z nich wciśnij kostkę czekolady i dokładnie zaklej. Układaj na blasze, pozostawiając spore odstępy między ciastkami. Piecz około 10 – 12 minut. Uważaj aby nie zrumieniły się zbyt mocno! Ciasteczka należy wyjąć, nawet jeśli są jeszcze miękkie, gdy wystygną stwardnieją.
Komentarze