Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka z aromatem fistaszków z czekoladową niespodzianką w środku. Na drugi dzień najlepiej smakują na ciepło, podgrzane np. w mikrofalówce.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - masło orzechowe kremowe: 130 gramów
    - masło: 60 gramów
    - miód płynny: 0.5 szklanki
    - brązowy cukier: 0.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka: 200 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - czekolada mleczna: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło orzechowe zmiksuj ze zwykłym masłem. Ciągle miksując dodaj miód, a następnie cukier. Dalej ucierając, wbijaj do masy po jednym jajku. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miksujemy dalej masę maślaną i dodajemy po trochu mąkę z proszkiem, do uzyskania jednolitej masy. Powinna ona być lepka, ale na tyle, aby dało się z niej formować kulki. Miskę z masą szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na dwie godziny.
  • 2. Rozgrzej piekarnik do 175°. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę podziel na kostki. Formuj z ciasta kulki, w środek każdej z nich wciśnij kostkę czekolady i dokładnie zaklej. Układaj na blasze, pozostawiając spore odstępy między ciastkami. Piecz około 10 – 12 minut. Uważaj aby nie zrumieniły się zbyt mocno! Ciasteczka należy wyjąć, nawet jeśli są jeszcze miękkie, gdy wystygną stwardnieją.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masło orzechowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować